Vad är vvs?

Goder eftermiddag och välkomna in till mitt inlägg!

I detta inlägg kommer du att lära dig allt om vad VVS är samt hur det fungerar. Du kommer även att få tips och råd på hur du kan gå tillväga om du behöver vända dig till någon för att få hjälp. 

VVS står för vatten, ventilation och sanitet och är de tre olika systemen som finns i ett hus eller en lägenhet. Allt från kranar och rör till toaletter och avlopp hör till detta område. 

Förutom att se till att allt fungerar smidigt och bra så har VVS:en även en stor betydelse för hur mycket energi man använder i huset. Genom att ha bra isolerade rör och kranar samt energisparlampor i taket minskar man förbrukningen av energi och därmed även din elräkning. 

Något som är viktigt att tänka på när det gäller detta är att den inte ska förstöras eller gå sönder. Detta kan leda till stora problem och till och med skada på huset eller lägenheten. Det är alltså viktigt att se till att allt fungerar som det ska och att man håller koll på allt. 

En av de vanligaste frågorna som man får när det gäller VVS är: ”Vad ska jag göra ifall det börjar läcka?

Om du upptäcker att det börjar läcka i ett av rören så är det viktigt att du stänger av vattnet till huset direkt. Detta gör man enklast genom att hitta den yttre ventilen som finns på husets yttervägg och stänger av den. 

När du har gjort detta är det viktigt att du kontaktar en tekniker eller rörläggare för att få hjälp med problemet. De kan sedan komma och utföra en undersökning och eventuellt byta ut det trasiga röret. I de flesta fall brukar det finnas en felanmälan som man kan göra till sin hyresvärd eller bostadsrättsförening

Kaj i Ludvika